17 Temmuz 2011

YEMEK & MUTFAK FİLMLERİ III - Animasyonlar

"Yemek & Mutfak Filmleri" yazı dizimizin yeni bir bölümünde daha birlikteyiz :) Bu bölümde animasyon filmler var. Giriş yazısı ve listedeki diğer filmleri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.



Aslında yemek/yiyecek konusu sık sık çizgi dizilere konu oluyor. Mesela Sünger Bob bir yengeç burger ustasıdır. Ya da Homer Simpson oburluğu ile ünlüdür. Southpark'taki ana karakterlerden biri şeftir, Şirinlerin de şirin bir aşçısı vardır ki elinde pastası ile gönlümü fethetmiştir. Belki daha sonra bunlar hakkında da bir yazı yazarım ama şimdi çizgi dizilerden değil izlediğim uzun metrajlı yemek animasyonlarından bahsetmek isterim:

CLOUDY WITH A CHANCE OF MEATBALLS:
Köfte Yağmuru – 2009 – Abd.
Gökten köfte, makarnalar, biftekler, hamburger ve dondurma yağdığında neler olabileceğini anlatan bir animasyon. Spagettiden hortumlar, dondurmadan kardan adamlar... Çizgi film izlemek güzel şey, neşelendiğim sahneleri de olmadı değil ama tam olarak açıklayamadığım ufak çaplı bir rahatsızlığım da var filmle ilgili. Fragmanı için buraya tıklayabilirsiniz.



MAJO NO TAKKYUBIN (Kiki's Delivery Service):
Küçük Cadı Kiki – 1989 - Japonya.
Şeker kız Candy tadında bir çizgi film. Film, 13 yaşına gelmiş olan minik cadı Kiki'nin cadısız bir şehre yerleşip orada kedisi Jiji ile birlikte uçan süpürgesine binerek paket dağıtma işi yapmasını anlatır. Bu benim pek severek izlediğim bir çizgi film olmasına rağmen listeyi oluştururken beni ters köşeye yatıran filmlerden.
Çünkü bazen bir şekilde yemek filmi diye yönlendiğim ama aslında yemek ile ilgisi olmayan filmlerle de karşılaştım. Bu filmin de listede yer almasının tek sebebi filmde yer alan ana mekanın bir ekmek fırını olması. Başka da bir ilgisi yok. Kedi jiji çok komik. Sırf onun için bile izlenir.

RATATOUILLE:
2007- Abd.
Yemek pişirmeye, özellikle Fransız mutfağına sevdalı bir farenin Paris’in altındaki kanalizasyonlarda ailesini ararken kendisini hayallerindehttp://www.blogger.com/img/blank.gifki gibi bir restoranın mutfağında bulmasını ve bu mutfakta aşçılık yapmasını anlatan bir animasyon. Tamamı mutfakta geçen, ismini bir yemekten alan bu film herhalde bu listedeki en bilinen yemek filmidir. “Modelleme”nin biraz cılkını çıkartmakla birlikte herhalde mutfağa ilgi duyan herkesin gülümseyerek izlediği bir film olma becerisini göstermesi ile yemek filmleri arasında üst sıralarında yerini almıştır. Ratatouille, domates, soğan, sarımsak, kabak, patlıcan, biber ve havuçla yapılan bir Fransız sebze yemeğinin ismidir. Filmdeki rahmetli (!) şef Gusteau’nun da dediği gibi : “Herkes yemek yapabilir.” Filmin fragmanı için buraya tıklayınız.



Tabii bir de kısa animasyonlar var. Tesadüfen denk gelip izlediğim ve konumuzla ilgili olan birkaçını aşağıya ekliyorum. İyi seyirler, iyi eğlenceler...


Kung Fu Cooking Girls:



Food Fight:



Henry Le Cooking :

0 yorum var: